Mekanik Ustaları Ne İş Yapar?

Mekanik Ustası Ne Demek?

Tüm makineler ve ekipmanlar ile ilgili bilgi sahibi olan, makinelerin kurulumlarında ve onarımlarında da bulunan kişiler mekanik ustası olarak görev alan kişilerdir. Birçok kişi mekanik ustası nedir ve firmalarda çalışan mekanik ustası kimdir sorularını merak eder ve araştırır. Mekanik ustaları firmaların üretim bölümlerindeki makinelerle ilgilenen kişilerdir. Bu kişilerin tüm makineler hakkında bilgisi olması ve çalışma prensiplerine de hâkim olması gerekir. Mekanik ustası kime denir ve her firmada bu pozisyonda bir elemanın bulunması gerekir mi soruları da sıkça aranan bilgiler arasında yer almaktadır. Daha çok makinelerin olduğu ve üretimin makineler ile yapıldığı firmalarda ustaların bulunması gerekir. Bu sorumluluğu üstlenen çalışanların, makineler ve çalışma prensipleri ile ilgili tüm bilgilere sahip olması beklenir. Her firmada bulunması zorunlu olmasa da bu kişiler üretim firmalarında mutlaka görev alırlar. Üretimin büyük olduğu firmalarda bu pozisyonda görev alan kişilerin sayısı da fazla olabilir.


Mekanik Ustası Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Mekanik ustalarının her türlü endüstriyel makineden anlamaları ve tüm çalışma prensiplerine hâkim olmaları gerekir. Mekanik ustası ne iş yapar sorusuna çalıştığı yerde bulunan tüm makinelerin kullanımından, bakımından ve onarımından sorumlu olan kişilerdir yanıtı verilebilir. Bu pozisyonda çalışan bireylerin iş yükleri bulundukları üretim tesisinin büyüklüğüne göre değişse de Mekanik ustası sorumlulukları açısından tesisteki en yetkili teknikerler arasında yer alır. Mekanik ustasının görevleri ve sorumlulukları şunlardır;

  • Mekanik ustası olarak görev yapan kişilerin tüm endüstriyel makinelerin kurulumunu, bakımlarını ve onarımını yapmaları beklenir,
  • İşletmenin tüm makineleriyle ilgili bilgi sahibi olmak ve gerektiğinde tüm müdahaleyi yapmak,
  • Makineyi kurmak, koyulacağı yeri belirlemek ve bunu yaparken tüm güvenlik önlemlerine dikkat etmek,
  • Makinelerin sistemini kontrol etmek, yağlarını ve hava basınçlarını kontrol etmek,
  • Makine ile ilgili basıncı, sızdırmazlık elemanlarını ve yağ akışını kontrol etmek,
  • Makine ve tüm üretim elemanlarının periyodik olarak bakımlarını yapmak,
  • Yeni bir makine geldiğinde çalışma performansını deneyerek tüm görev ve işlemleri yerine getirmek,
  • Üretim için gerekli olan makinelerin listesini çıkararak ilgili kişilere iletmek.

Mekanik ustası olarak görev yapmak isteyen kişilerden bu görevleri ve sorumlulukları yerine getirmeleri beklenir. Firmaların ve kişilerin beklentileri bazı durumlarda değişmektedir. Bu görev ve sorumlulukların iş görüşmesi esnasında işveren ile konuşulması gerekir.

Mekanik Ustası Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Mekanik ustası görev ve sorumluluklarını öğrendikten sonra birçok kişi mekanik ustası nasıl olunur sorusunun cevabını merak eder. Bu görevi almak isteyen kişilerin lisede mesleğe yönelik bir eğitim almış olmaları ya da ön lisans eğitiminde makine bölümlerini tamamlamış olmaları gerekir. Lisede ya da üniversitelerde mekanik ustası eğitimi almak mümkündür ve bu şekilde makine ile ilgili tüm iş ilanlarına başvuru yapılabilir. Pozisyon adayı kişilerin makine ile ilgili bilgi sahibi olmaları ya da bu alanda tecrübe sahibi olmaları gerekir. Makine ustası olmak için ne yapılmalı sorusu da birçok kişinin karşısına çıkmaktadır. Makine bölümlerinde eğitim almış olan ya da bu alanda tecrübe sahibi olan kişiler mekanik ustası iş ilanı seçeneklerine bakabilir ve bu işlere başvuruda bulunabilir.


Mekanik Ustası Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Mekanik ustası olmak isteyen kişilerin bu eğitimi almış olmaları gerekir. Makineler ile ilgili bilgi sahibi olmak ve makinelerin tekniğini, çalışma prensibini bilmek bu mesleği gerçekleştirmek için aranan şartlardandır. Mekanik ustası olmak için kişilerde aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Tüm endüstriyel makineler ile ilgili bilgi sahibi olunması
  • Makinelerin yerleştirilmesi için iş güvenliği kurallarına hâkim olmak ve makinelerin doğru yerlere yerleştirilmesi
  • Teknik bilgiye sahip olması ve bu alanda tecrübe edinmiş olunması
  • Üretim alanında ilgi ve bilgi sahibi olması, üretilen ürünlerin makinelerde nasıl konumlandırılması gerektiğinin bilinmesi
  • Tüm makinelerin temizliğiyle ilgilenilmesi ve belirli aralıklarla bakımlarının yapılması

Mekanik ustası olmak isteyen kişilerde aranan şartlar bu şekilde belirtilir. Makineler üzerine lisede veya üniversitede eğitim almış olmak ya da kurslarda bu konuyla ilgili eğitimler almak gerekir. MEB onaylı makine bölümlerinin sertifikası da pozisyon için yeterli olabilir. Tüm şartlar yerine getirildiği takdirde isteyen herkes mekanik bakım teknisyeni iş ilanlarına da başvuru yapabilir.

Mekanik Ustası İşe Alım Şartları Nelerdir?

Bu pozisyondaki iş ilanlarına başvurmak için CV oluşturmak gerekir. Bu konuda ilgili ve bilgili olan herkes mekanik ustası iş ilanları bakarak başvuru yapmaya başlayabilir. Mekanik ustası iş ilanlarına başvurarak görüşmelere gitmek ve iş görüşmesi konusunda tecrübe edinmek de mümkündür. Mekanik ustası maaş bilgileri de merak edilir. Maaş bilgilerinin iş görüşmesi esnasında işveren ile konuşularak belirlenmesi gerekir. Her firmanın beklentileri doğrultusunda belirlediği bir maaş aralığı vardır. Firmanın büyüklüğü, işin kapsamı ve kişilerin donanımı ile maaş bilgileri değişir. Kariyer.net üzerinden CV oluşturmak ve ilgili alanda iş başvurusu yapmak gerekir. Mekanik ustası olmak için eğitim almış, makinelere ilgi duyan ve kariyerini bu yönde ilerletmek isteyen kişiler için en güvenilir ve en güncel için iş ilanları mekanik ustası seçeneklerine göz atılabilir. İş görüşmesi esnasında kişilere mekanik ustası olmak için gerekli evraklar listesi verilir ve bu evraklar toplandıktan sonra işe girişler yapılır. Bu noktada evraklar ve işin şartları açısından mutlaka görüşmeye ya da görüşmelere katılmak gerekir.