Aşçı Yardımcısı Kimdir? Ne Iş Yapar?

AŞÇI YARDIMCISI KİMLER OLABİLİR?

Aşçı Yardımcısı kurs programını bitiren bireylerin aşçı yardımcılığı mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahibi olması amaçlanmaktadır

  1. Okuryazar olmak,
  2. 13 yaşını tamamlamış olmak,
  3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

 

AŞCI YARDIMCISI İSTİHDAM ALANLARI:

Aşçı Yardımcısı Eğitimi Sertifika Kursu başarıyla tamamlayanlar, konaklama ve ulaşım işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, kurum mutfaklarında, kafeterya ve restoranlarda, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek-içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

 

AŞCI YARDIMCISI SERTİFİKA PROGRAMININ İÇERİĞİ:

Aşçı yardımcısı sertifika eğitimi içeriği;

Kişisel bakım, işe hazırlık, sanitasyon, yiyecek-içecek hizmetlerinde HACCP, bulaşık yıkama ve çöp atımı, besin öğeleri ve grupları, sebzeleri pişirmeye hazırlık, sebze garnitürleri, fond ve temel çorbalar, yumurta pişirme, basit tatlılar, uluslararası özel çorbalar, soslar, patates garnitürleri, etlerin hazırlanması, et yemekleri, balıklar, su ürünleri, salata ve salata sosları, pilavlar, makarnalar, kıyılarak, mayalandırılarak, özleştirilerek, çırpılarak ve pişirilerek yapılan hamurlar, krema, sos ve şuruplar.

 

 

AŞÇI YARDIMCISI NE İŞ YAPAR?

Restoranların en önemli birimi olan mutfakta, baş aşçıya yardım etmekle yükümlü olan aşçı yardımcıları; restoranlar, yemekhaneler, gemiler, yemek üretim firmaları gibi ortamlarda görev yapabilirler.

Aşçı yardımcısı olarak başvurduğunuz işe kabul edilirseniz baş aşçıya yardım eder ve bir nevi onun sağ kolu olursunuz. Aşçı yardımcıları, çalıştıkları iş yerinin genel prensiplerine uygun, araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanmakla görevlilerdir. Yemek yapmayı meslek olarak edinmiş kişiler, aşçı yardımcısı iş ilanları için rahatlıkla başvuru yapabilirler. Müşterilerine en iyi hizmeti verebilmek için özen gösteren işletmeler, aşçı yardımcısı ilanları verirken yemek tarifi bilgisinin yanı sıra, temizlik ve titizliği de ön planda tutarlar. Kişisel bakımına, temizliğine özen gösteren adaylar, yeni tarifleri hızlı biçimde öğrenme ve uygulama gibi özelliklere sahip olmaları durumunda, firmalar tarafından tercih edilebilirler. Baş aşçı ve diğer ustaların istekleri doğrultusunda çalışmak, tüm mutfağın çalışma alanının temizliğini ve düzenini sağlamak, bölümlerde eksilen malzemelerin mutfağa getirmek ve mutfağa gelen malzemelerin depolanmasından görevli olmak, aşçı yardımcılarının başlıca görevleri arasında yer alır.

Aşçı yardımcısı iş ilanı kriterleri arasında ayrıca yemeklik malzemelerin temizlenmesi ve soyulması da yer almaktadır. Kariyerine aşçı yardımcısı olarak başlamak ya da devam etmek isteyenler, ilerleyen zamanlarda baş aşçı olma fırsatını da yakalayabilirler.

AŞCI YARDIMCISI EĞİTİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Aşçı Yardımcısı kurs programını bitiren bireyin,

  1. Besin öğelerini ve besin gruplarını dikkate alarak porsiyon miktarlarını tespit etmek
  2. Ulusal ve uluslararası mevzuata göre toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarının hijyenini sağlamak
  3. Hijyen kurallarına ve işlem sırasına göre elde ve makinede bulaşık yıkamak ve bulaşık sonrası çöpleri atmak
  4. Sebzeleri hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak pişirmeye hazırlamak
  5. Uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerde pişirmek
  6. İstenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde fond, lezzet verici karışımlar ve çorbaları reçeteye uygun hazırlamak